duminică, 23 iunie 2019

Vasile Ivașca. Respirația alternativă. Respirația de întărire a nervilor. Respirația „HA.” Pranayama partea a cincea.

Mare Zeu Vasile, Vasile execută Pranayama alternativă.

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Mami Parvati și Zeu Ganesha copil.

Voi continua în cea de a cincea lecție cu respirația forțată, știu că vă este greu să efectuați aceste tipuri de respirații, dar nu avem ce face Pranayama este obligatorie în „Yoga Noastră.” Astfel dacă nu vom efectua pranayama, învelișul subtil de Prana nu se îmbogăți cu Prana. Vreau să vă amintesc că aceste respirații Eu le-am executat în timp de 15 ani. Timp relativ foarte lung și nu cum zic(mint) Indieni între 3 și 6 luni. Dar unele din aceste respirații Eu le cunoșteam de la orele de Educație fizică.

Până nu veți vedeaaceastă Creație apare din vibrația Pranavei OM. Pânî nu veți putea vedeaMarii Zeii: Sada-Shiva, Isha, Rudra, Vishnu și Brahma au Marea Putere de a Transforma acestă Vibrație a Pranavei OM în Materie Subtilă; și după aceia în Materie Grosieră; nu aveți Jnana primită de la Marii Zeii. Deci Jnana are mai multe nivele și avem Jnana primită: a). De la Tati Shiva: b) De la Marii Zeii; c) Avem Jnana Primită de la Mami Kundalini; d) Avem Jnana primită de la Mami Parvati; e). Avem Jnana primită de la Zeii Medii; f). Avem Jnana primită de la Zeii Inferiori. Tote aceste Jnans se primesc prin Iubire și Devoțiune față de Zeitatea respectivă. Totuși mai avem o Jnana care e cea mai superioară. Această Jnana se va numi Jnana din Vishuddha chakra. Această Jnana nu se obține prin Iubire, Devoțiune sau Grație ci este rodul munci și iscusinței yoghinului în practicarea Pranayamei. Ce v-am spus Eu în acest caz? Că numai yoghinul care o viteză a Pranei în corpul subtil mai mare cu de două ca la o ființă umană obișnuită, acela poate reușeascăobțină Jnana din Vishuddha chakra.
Mai lămuresc ceva. La lecțiile Yama și Nyama la Brahmacharya am zis că trebuierespectați acest sub-punct, să nu faceți sex. Totuși acolo dacă faceți asane, mantre, mudre am acceptatmai faceți sex, dar aici vă va distruge mentalul. Dar în cadrul lui Pranayama este interzis cu desăvârșirepracticați sexul. Dacă veți practica sexul și faceți Pranayama veți deveni nebun sau veți avea mentalul slăbit. Despre Mine ce să spun? Începând cu anul 1980 și continuând cu ani 1990, 2000, Mami Kundalini a pus în mine mari dorinți sexuale. Erau imposibil de stăpânit. În anul 2004 Eu am scăpat de sub control sexul. Cum s-a făcut acest lucru? Mami Kundalini îmi introducea în mental Femei Frumoase cu care Eu făceam sex. Tot acest vis cu femei frumoase, plăceri și Orgasm se desfășura automat. Eu nu puteammă controlez sau stăpânesc aceste vise care mă posedau cu o putere infinită. Când stăteam în postura Jumate Lotus, în fața lui Tati Shiva din penisul Meu țâșnea sperma ca apa din izvor.
În acest caz cei de făcut? Am analizat mult aceste puternice presiuni sexuale făcute de Mami Kundalini asupra Mea. A trecut anul 2004, 2005 și în luna August a anului 2006 am hotărâtdistrug pentru totdeauna Orgasmul din corpul Meu. Acest fapt a durat până în luna decembrie a anului 2014. În luna decembrie Orgasmul nu-a pututse manifeste în corpul Meu. Iar Penisul Meu era un organ vlăguit și fără putere, nu mai intra sânge în el ca să-l întărească.
Pentru a face această transmutare a spermei în Ojas Shakti Eu am folosit Viparita Karani Mudra trei ore pe zi. Am trecut de la respirația alternativă la Sitali, tot în august 2006. Eu am făcut acestă transmutare și eliminarea a Orgasmului în Trei Perioade de timp. Pentru clarități studiați lecțiaYama(înfrânări), Nyama(Obligații). 3. Asteya și 4. Brahmacharya.” Parte a doua.


Precizări la degetele mâinilor.

Înainte de a vorbi de respirația alternativă să fac câteva precizări (clarificări): a). La mâna dumneavoastră voi spune că degetul gros este degetul numărul 1, iar degetul subțire este degetul numărul 5. Pentru că în diferite cărți le veți găsi cu diferite denumiri ca: inelar, arătător, degetul mare, degetul mic, etc. Eu voi face această precizare, ca să nu ne încurcăm în denumirile degetelor.
Cum vom ține evidența numărători numărului de cicluri făcute? Așa cum am precizat la ținerea evidenței timpului scurs la efectuarea unui ciclu de respirație forțată, voi folosi secundarul ceasului. Vom cronometra timpul când începe inspirația (Puraka) pe nara stângă, voi considera că folosim Ritmul superior (yoghini foarte avansați) în acest caz raportul este de < 8-32-16 >. Acest ritm Eu l-am făcut până în martie 1990. Începând cu această lună, acest ritma fost înlocuit cu un ritm superior yoghin. Deci inspirația(Puraka) va dura 8 secunde, după care va începe reținerea aerului(kumbhaka) timp de 32 de secunde, după care va începe expirația (Rechaka) timp de 16 secunde. Tot acest ciclu pe o nară stângă durează 56 de secunde, iar pe nara dreaptă durează tot 56 de secunde. Făcând suma lor avem 56+56=112 secunde(deci un minut și 56 secunde) este timpul cât durează un ciclu a respirației alternative.
Concluzie. Deci 112 secunde sunt necesare pentru a efectua respirația completă și alternativă pe ambele nări. Vom cronometra acest timp numai și numai cu secundarul ceasului. Voi elimina toate cronometrările Indiene sunt depășite și nu sunt foarte precise.
Cum ținem minte câte cicluri alternative am efectuat? Voi proceda în felul următor; a). Voi lua o cutie de chibrite și la fiecare început de ciclu alternativ, vom pune un chibrit în partea laterală din stânga Mea. Voi efectua șase cicluri alternative, deci voi avea șase chibrite în stânga Mea. După aceia în partea laterală din dreapta Mea voi pune un chibrit. Acest chibrit din dreapta Mea îmi aratăEu am efectuat șase cicluri alternative. Care însumate au un timp de 112 x 6=672 de secunde(adică 11 minute și 12 secunde).
Concluzie: Deci chibritul din partea dreaptă echivalează cu 6 cicluri alternative și în timp cu 11 minute și 12 secunde. După aceia voi pune chibrit-ele din partea stângă în cutie și voi începe un nou ciclu alternativ, cu 6 chibrite în partea stânga.

Mare Zeu Vasile, Vasile execută curățirea nasului cu Sutra Neti.

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Marile Zeițe: Mahalakshmi, Parvati cu Zeul Ganesha copil, Sarasvati și Mahalakshmi sub forma Zeiței Bogăției.


Numerotarea în Yoga Nostră se face cu chibrit-ele și minutarul ceasului.

Eu făceam dimineața șase chibrite în partea dreaptă, care în timp ar echivala cu 67 de minute și 12 secunde. Eu am efectuat în acele vremuri, adică după martie 1990, respirația forțată alternativă deci Pranayama, între 3 și 5 ore pe zi. Eu vă recomand începeți respirația alternativă numai cu un chibrit în partea dreaptă, deci 11 minute și 12 secunde și în mod gradat într-un timp foarte îndelungatmăriți numărul de cicluri.
Nu se admite să faceți ce scrie în cărțile Indiene trei ore pe zi, începând cu prima zi. Dacă veți proceda ca Indieni, bolile care le aveți în corpul fizic și subtil vor fi activate(trezite) și vă vor produce dureri groaznice. o știu din experiență proprie nu vă lăsați să fiți cobai la aceste dureri.
Recomandare: Să mai repet odată, începeți numai cu un chibrit în partea dreaptă și numai după 2 sau trei ani să aveți 3 sau 4 chibrite. Ce să vă mai spun despre Mine? Am practicat Pranayama începând cu anul 1980, dar am folosit ritmul de < 8-32-16 >. Acest ritm l-am practicat din 1980 până în martie 1990. Deci o perioadă de 10 ani, în acest interval lung de timp, Eu am avut timpmă perfecționez la desăvârșire și perfecțiune.
Nu vă jucați cu foculPranayama” este cea mai dură și dacă apar durerile veți fugi de yoga ca de Dracu. Cum vom face astuparea celor două nări în mod alternativ? Voi lua degetele doi și trei de la mâna dreaptă și le vom pune pe frunte(la mijlocul frunții) și voi presa puțin la început pe frunte după un anumit timp ele devin ca lipite pe frunte. Cu degetul unu vom presa nara dreaptă și cu degetul cinci vom presa nara stânga. Prin presare trebuie să se obtureze complet nara respectivă.

Mare Zeu Vasile, Vasile execută Pranayama alternativă.

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Tati Shiva și Zeii Medii.


Respirația alternativă.

Respirația alternativă. În respirația alternativă se respiră când pe o nară când pe alta. Este o respirație caracteristică yoghinilor și are un bun efect asupra întregului corp.
Execuția : se poate efectua din postura jumătate lotus, postura ușoară sau alte posturi preferate de yoghin. Voi pune pe frunte degetele doi și trei voi efectua o expirație profundă, iar după aceia cu degetul unu voi bloca nara dreaptă și voi inspira timp de patru secunde pe nara stângă. După aceia cu degetul cinci vom astupa nara stângă; iar degetul unu va bloca în continuare nara dreaptă și voi reține respirația timp de 16 secunde. Apoi se eliberează nara dreaptă și se expiră timp de opt secunde pe această nară. După care se inspiră timp de 4 secunde pe nara dreaptă; după care voi bloca cu degetul 1 nara dreaptă și voi reține respirația timp de 16 secunde; după care voi deschide nara stângă și voi expira 8 secunde pe nara stângă. După care se inspiră timp de 4 secunde pe nara stângă. Acesta este un ciclu respirator alternativ, având ritmul < 4-16-8 >, este un ciclu pentru începători. Și constituie așa cum am spus Eu un chibrit în partea stângă. Se vor face în jur de 3 astfel de cicluri în primele trei luni de yoga.
După care numărul ciclurilor va crește cu un chibrit la un interval de 3 luni. Dacă nu poți executa acest ritm de la început vei începe cu ritmul < 1-4-2 > în cea de a treia săptămână treci la ritmul de < 2-8-4 >, iar în a cincea săptămână la ritmul < 3-12-6 > și în continuare vei mări ritmul până ajungi la ritmul < 4-16-8 >.
Acțiuni și efecte: este prima mare respirație forțată care îți va aduce mai multă Prana în învelișul de Pranayama, deci contribuie la eliminarea multor bolilor care mai există depozitate în corpul fizic și subtil a yoghinului. Deci această Pranayama este prima care contribui la trezire Mari Zeițe Kundalini din Muladhara chakra.
Clarificări: Despre Mine ce să zic? Am executat în acest ritm de < 4-16-8 > și ritmul de << 8-32-16 >> timp de aproximativ 15 ani această Pranayama(respirație forțată). În intervalul de timp 1975 și 1980 am folosit ritmurile: de < 1-4-2 >, după aceia ritmul de < 2-8-4 > și după aceia ritmul de < 3-12-6 >. Fiindcă a fost un interval lung de timp Eu am pututmă perfecționez în Pranayama.

Mare Zeu Vasile, Vasile execută curățirea nasului cu Sutra Neti.

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Marele Zeu Ganesha.


Respirația de întărire a nervilor.

Respirația de întărire a nervilor. Respirația se numește de întărire a nervilor, pentru că, potrivit yoghinilor, are un excepțional efect de fortificare asupra întregului sistem nervos.
Execuția :se execută din postura stând in picioare, cu picioarele ușor depărtate. La început vom executa o expirație, care va fi urmată de o inspirație lentă. În timpul expirației brațele se ridică încet înainte la orizontală, cu palmele orientate în sus. Apoi palmele se strâng treptat, transformându-se în pumni. Și odată cu închiderea pumnilor începe și reținerea aerului timp de 5-8 secunde. În timpul reținerii respirației, mâinile se duc spre umeri, pumni se deschid, iar brațele se lasă în jos atunci când începe expirația. Ridicarea brațelor la orizontală se face încet, cu încordarea musculaturii, ca și cum s-ar ridica o greutate mare.
Acțiuni și efecte: pe lângă solicitarea aparatului respirator intră în lucru mușchii flexori ai brațului (deltoid, biceps, fasciculul clavicular al marelui pectoral). Exercițiul se repetă de 2-3 ori. Exercițiul este recomandat persoanelor care au tremurături ale membrelor superioare și ale capului.

Mare Zeu Vasile, Vasile execută Pranayama alternativă.

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu tati Shiva și Mami Parvati.


Respirația HA.”

Respirația HA. Este prima Pranayama la care rostim o Mantra. Deci Eu în anul 1980 când practicam acestă Mantră, avem Mantra Siddhi, venisem cu ea din India.
Execuția :se execută din postura stând in picioare, cu picioarele ușor depărtate. La început vom executa o expirație, care va fi urmată de o inspirație ca în respirația completă. În timpul inspirației, brațele se ridică înainte, încet, până deasupra capului. Și se reține respirația timp de câteva secunde. Apoi trunchiul se înclină brusc înainte, lăsând să cadă și brațele, expirând pe gură odată cu rostirea silabei „HA. În timpul expirației sunetul „HA” se formează din aerul evacuat și nu din gât. După aceasta urmează îndreptarea trunchiului, însoțită de o lentă inspirați pe nas, simultan cu ridicarea mâinile pe verticală, deasupra capului. La sfârșitul exercițiului, expirați încet pe nas și coborâți mâinile.
Acțiuni și efecte: asigură o mai bună oxigenare a sângelui, curăță complet căile respiratorii și înlătură senzația de frig și de asemenea, este un mijloc de purificare a mentalului. Despre mine ce să spun am efectuat mult timp această Pranayama(respirație forțată). Îmi plăcea la ea viteza cu care coboram mâinile și acest sincronism care există între coborâtul mâinilor și rostirea Mantrei „Ha. Dacă nu există sincronism între rostirea Mantrei și coborâtul mâinilor, randamentul exercițiului este mai scăzut. Așa cum v-am spus HA înseamnă energia canalului Pingala și este Soarele, iar THA înseamnă energia canalului Ida și este Luna. Dumneavoastră puteți pronunța și THA în acest mod și este unirea celor două energii în HATHA yoga.


Mare Zeu Vasile, Vasile execută curățirea nasului cu Sutra Neti.

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Bagavan Vishnu.


sâmbătă, 15 iunie 2019

Vasile Ivașca. Cele 17 Reguli pentru practicarea Pranayamei. Tipuri de respirații: 1. respirația abdominală, 2 . respirația mediană, 3 . respirația superioară, 4, 5. respirația completă, 6 Ujjayi, 7. Kapalabhakti, 8. Bhastrika, 9. Pufkalo. Pranayama partea a patra.

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Mami Parvati și Zeul Ganesha copil.

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Marile Zeițe: Mahalakshmi, Durga, Parvati cu Ganesha și Sarasvati.

Pentru a ne face o părere și mai clară despre Prana Shakti. Voi repeta ce am spus Eu, când am descris Vishuddha chakra am zis că voi aduce Prana în această chakră și o vom menține în mod gradat. La început puțin 2-3 minute, iar cu timpul și până la 30 de minute. Rezultatul va fi că vom obține Jnana,” deci acea cunoaștere superioară care înlătură ignoranța, credința și argumentul ” ca mijloc de evoluție yoghină. Ce spun cărțile Indiene în acest caz: „Yoghinul care-și fixează ferm mintea sa(Chitta) asupra acestui Lotus, dobândește întreaga cunoaștere a lui Tati Shiva(Brahman), devine El un „Jnani,” adică devine posesorul cunoașterii tuturor shastras-urilor, fără a fi nevoit să le citească. Eu am mers cu un pas înainte, pentru că Prana a învins simțurile(vedeți tabelul din lecțiile trecute). Fără a practica Jnana, nu veți să putea arunca la coșul de gunoi, ignoranța, credința și argumentul.
Vom defini în continuare ce este respirația în yoga și cum se efectuează ea. Condiția esențială pentru dirijarea respirației este stăpânirea ritmului respirator. În timpul respirației este necesar să se țină seama de ritmul impus pe tot parcursul efectuării exercițiilor. Înainte pentru determinarea ritmului individual menținut în timpul procesului de respirație se folosea ritmul cardiac. Totuși Eu nu l-am folosit am folosit numai secundarul ceasului, în yoga Indiană se folosește Mantra, care este termenul sanskrit pentru secundă. În acest caz o Mantra este egală cu o secundă.
 În primele două lecții am arătat rolul respirației în ansamblu metabolismului corpului uman și organele care concură la introducerea, prepararea și distribuirea oxigenului în corpul uman. Despre oxigen putem spune că este gazul indispensabil vieții. Oxigenul este gazul care nu arde, dar întreține arderea. Să mai repetăm ce am spus Eu în primele două lecții,aparatul respirator ia oxigenul din aer(prin inspirație) care se combină cu hemoglobina(din sânge), formând oxihemoglobina, substanță care transportă oxigenul în țesuturi. Ajunsă la țesuturi oxihemoglobina eliberează oxigenul, iar acesta produce oxidări lente, care asigură corpului uman energia necesară vieții. În timp de o oră omul consumă în
medie 20 de litri oxigen.

Înainte de a începe respirația propriu zisă, Eu mai introduc 17 reguli care trebuiesc respectate în timpul lui Pranayama.

Nr.
Enunțul regulei sau instrucțiuni care trebuie respectată, pentru a avea un succes deplin în respirație(pranayama).
1
Regula Brahmacharya, care dacă se respectă îți va aduce rezultate mai rapide și mai bune. Aceasta datorită faptului că sperma se transmută în Ojas Shakti și îți asigură un randament superior în procesele metabolice. Dacă nu ești capabil să te înfrânezi sexual, atunci fii moderat în legăturile sexuale. Eu am reușit cu ajutorul lui Viparita Karani Mudraelimin Orgasmul, Plăcerile și dorințele sexuale.
2
Tot ce am spus Eu la Yama și Nyama sun valabile și aici.
3
Elaborează-ți un program pentru respirație și respectă-l cu mare strictețe.
4
Înainte de a începe respirația, mănâncă puțin, o ceașcă de lapte, o ceașcă de suc de fructe, Eu mai luam 2-4 prăjituri sau ciocolată. Și după 20-25 de minute începeam ședințele de respirație (Pranayama). Acest fapt de a mânca înainte de a face pranayama l-am făcut mai demult. Dar din anul 2006 nu mai mânânc nimic înainte de a face asane-le și Pranayama. Acest lucru se datorează faptului că Gustul Dulce folosit pe un timp îndelungat duce la boală numită Glicemie. După ce ai terminat la o jumătate de oră mănâncă bine.
5
Și acum în anul 2019 la 71 de ani, mă scol la ora 7,spăl și încep Bhadrasana o jumate de oră și după aceia postura diamant, tot jumate de oră. După aceia fac Viparita Karani Mudra cu sprijinul picioarelor pe pat, aproximativ 2 ore. În pauzele dintre asane fac Pranayama Sitali în postura mortului. La ora 10 și 30 de minute începmănânc. După ce termin mâncarea vin la calculator și stau în postura Jumate Lotus, iar pauzele în Postura Ușoară. Există zile când folosesc cele două posturi între 6 și 10 ore pe zi. Au fost zile când am folosit cele două posturi și 12 ore pe zi. Acum și din postura diamant, pot să scriu la calculator și o folosesc o oră pe zi. Eu v-am spus că în postura Jumătate Lotus Eu intru în Fericire cu o mare Plăcere.
6
Trebui să practici în fiecare zi respirația(Pranayama), nu se admite nici o zi să sărim peste program, totuși când avem dureri în corp vom renunța un timp la respirația forțată.
7
În timp de două luni vom efectua o formă ușoară de respirație forțată, care va consta numai din inspirație(Puraka) și expirație(Rechaka) și această perioadă se va prelungi până ne vom obișnui cu respirația forțată.
8
Pentru a avea succes în respirația forțată(Pranayama), trebuiește să fii expert în asane. Dacă acest lucru nu se întâmplă te rog să faci și asane în paralel cu respirația forțată.
9
Tot deauna începe ședințele de respirație forțată cu o închinare în fața lui Tati Shiva, Mamei Kundalini și Marelui Zeu Ganesha sau Zeitatea iubită și adorată de dumneavoastră. Când ai terminat de efectuat ședința de respirație, închină-te în fața acestor Mari Zeități(prin Namaste) și mulțumește-le frumos că ai reușittermini cu bine acestă ședință.
10
Nu se admitecontorsionăm mușchii feței în timp ce efectuăm respirația forțată.
11
Nu vom efectua baie cel puțin o oră după executarea unei ședințe de respirație forțată. Eu nu am făcut baie nici odată după respirație.
12
Yoghinul care practică respirația forțată trebuie să evite excesul de următoarele lucruri: de conversație, de dormit, de mâncare, de efort și să păstreze mauna(jurământul tăceri). Aceste lucruri sunt obligatorii. Iar un efort îndelungat și mult timp te va îndepărta de la Pranayama.
13
Un yoghin începător nu trebuie să se aștepte la rezultate spectaculoase în decurs de 2-3 ani de respirație forțată. Trebuie să fii calm orice s-ar întâmpla cu tine.
14
Totuși unele cărți yoghine Indiene, vă spun că în trei luni vă veți elibera dacă faceți zilnic respirația forțată. Sunt minciuni și nimic mai mult. Acei yoghini care au primit eliberarea foarte ușor, nu se datorează metodelor yoghine făcute în această întrupare, ci munci și procedeelor yoghine efectuate în întrupările trecute.
15
Condiție obligatorie: toate procesele respirației forțate vor începe cu o expirație.
16
În cadrul respirației forțate pe care o practic Eu și dumneavoastră în cadrul „Yogi Noastre,” vom adopta următoarele ritmuri: ritm începător 1-4-2,” ce înseamnă acel lucru, că o scundă faci inspirația(Puraka); patru secunde faci reținere(Kumbhaka) și două secunde faci expirația(Rechaka). Ritm mediu(yoghini puțin mai avansați), raportul este de „ 4-16-8.” Ritm superior(yoghini foarte avansați) raportul este de „8-32-16.” Tot acest timp este în secunde și se va măsura cu ceasul. În momentul când vom trece la Pranayama acești timpi se schimbă complet.
17
Pentru a face „respirația forțatăla început vom practica o respirație pregătitoare, numită respirație ritmică. În ce constă această respirație, vom expira lent timp de 6 secunde și vom inspira lent timp de 6 secunde. Vom repeta acest tip de respirație până ne vom obișnui cu acest tip de respirație forțată.
Figura 11. Zeii. Respirația completă și cele trei părți ale sale.
Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Bagavan Vishnu.
Respirația abdominală sau diafragmatică.
Noi vom face cum am spus respirația forțată(profundă). În acest caz în procesul respirației, intervin pe lângă mușchii care i-am amintit la lecțiile trecute și alte grupe de mușchi suplimentari ca: sternocleidomastoidienii, pectoralii, marii dorsali etc. Toți acești mușchi, ca și ceilalți mușchi inspiratori, sunt mușchi ridicători ai coastelor. La toate posturile(asane-le) Eu am spus că vom efectua „Respirația completă.” Și în acest caz să vă amintesc din ce se compune respirația completă, astfel avem: 1. respirația abdominală, 2. respirația mediană, 3. respirația superioară.
1. Respirația abdominală sau diafragmatică. Execuția : se poate efectua din postura jumătate lotus, postura ușoară sau alte posturi preferate de yoghin. În acest caz atenția este îndreptată spre partea inferioară a abdomenului. Se inspiră încet(Diafragma coboară), porțiunea inferioară a abdomenului se bombează, iar în același timp părțile inferioare ale plămânilor se umplu cu aer. La expirație peretele abdominal se trage înăuntru, eliminând aerul din plămâni pe nas. În respirația abdominală, numai partea inferioară a plămânilor se umple cu aer, abdomenul execută mișcări ondulatorii, iar pieptul este imobil. Pentru detalii vezi planșa cu Respirația completă Figura 11. Zeii. Poziția 1.
Acțiune: Participă mușchii drepți abdominali, diafragmul (Diafragma), mușchii inspiratori și mușchi expiratori.
Efecte: respirația abdominală constituie un mijloc excelent de destindere pentru inimă, reduce tensiunea arterială, stimulează digestia, reglează activitatea intestinelor, constituind în același timp un masaj pentru toate organele abdominale. Acest tip de respirație abdominală este specific bărbaților puternici și sănătoși. Noi vom efectua respirație abdominală cu scopul de a elimina negativități-le acumulate în mușchii abdominali și diafragmul. În acest caz organele situate în zona abdominală și cutia toracică vor fi puternic masate și se vor elimina multe negativități care împedică buna funcționare a proceselor metabolice zonale.

Figura 11. Zeii. Respirația completă și părțile sale.
Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Tati Shiva și Mami Parvati.
Respirația mediană sau costală.
2. Respirația mediană sau costală. Execuția : se poate efectua din postura jumătate lotus, postura ușoară sau alte posturi preferate de yoghin. În acest caz atenția este îndreptată asupra zonei(regiuni) costale. După o expirație inițială se inspiră lent pe nas, depărtând la maximum coastele. În expirație se contractă cavitate toracică, forțând aeruliasă pe nas. În această respirație părțile mediane ale plămânilor se umplu cu aer, abdomenul și umeri păstrând o poziție imobilă. Pentru detalii vezi planșa cu Respirația completă Figura 11. Zeii. Poziția 2.
Acțiune: la respirația mediană participă toți mușchii respiratori.
Efecte: înlătură presiunea din regiunea inimii, împrospătează circulația sanguină spre ficat, vezica biliară, splină și rinichi. Respirația mediană este caracteristică oamenilor care duc o viață activă. Noi vom efectua respirație mediană cu scopul de a elimina negativități-le acumulate în zona costală și cutia toracică.

Mare Zeu Vasile, Vasile execută curățirea nasului cu Sutra Neti.
Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Tati Shiva și Zeii Medii.
Respirația superioară.
3. Respirația superioară. Execuția : se poate efectua din postura jumătate lotus, postura ușoară sau alte posturi preferate de yoghin. Atenția este îndreptată spre vârful plămânilor. După expirație claviculele și umerii se ridică încet, efectuându-se în același timp o inspirație pe nas, care are rolul de a umple cu aer partea superioară a plămânilor. Apoi umerii coboară încet evacuând aerul din plămâni pe nas. În acest tip de respirație, partea mediană a toracelui și cea abdominală rămân într-o stare de imobilitate. Vezi Figura 11. Zeii. Poziția 3.
Acțiune: pe lângă mușchii respiratori mai intră în acțiune deltoizii, trapezii și ridicător-ii scapulei.
Efecte: stimulează circulația în ganglioni limfatici hilari și aerisește complet regiunea superioară a plămânilor. Se știe că în partea superioară a plămânilor intră foarte puțin aer, datorită respirației incorecte și a formei pe care o au, fiind înguștii(au o formă ascuțită). Acest tip de respirație este caracteristic femeilor.
Voi face o concluzie despre cele trei faze ale respirației complete, pe care le-am descris până acum. Această respirație urmărește umplerea cu aer a părților inferioare, mediane și superioare a plămânilor. Prin aducerea în mișcare forțată a diferitelor grupe de mușchii care au rol în procesul respirației complete, se urmărește ca acești mușchi să nu se umple de negativități(toxine). Se păstrează o bună elasticitate a sistemului muscular a acelei zone. În acest fel putem asigura tuturor țesuturilor cantitatea necesară de oxigen. Respirația completă ajută la eliminarea rapidă a rezidurilor din corp, mărește rezistența organismului. Stimulează metabolismul, sistemul endocrin și în special sistemul nervos, care este cel mai sensibil la lipsa de oxigen. Dacă am descris respirația completă în trei faze, vom căutaintegrăm cele trei faze și avem două nivele.
Mare Zeu Vasile, Vasile în postura diamant.

Mare Zeu Vasile, Vasile executând Pranayama alternativă.

Respirația completă pentru începători.
4. Respirația completă pentru începători. Execuția : se poate efectua din postura jumătate lotus, postura ușoară sau alte posturi preferate de yoghin. Așa cum am spus la lecțiile cu executarea asane-lor, vom efectua în majoritatea cazurilor respirația completă. După o expirație profundă se inspiră încet pe nas, timp de 8 secunde. se începe cu respirația abdominală, mediană și costală. Se dilată pe rând abdomenul, cavitatea toracică însoțită de ridicarea omoplaților(în formă de val). Se reține respirația 1-2 secunde, după care se expiră pe nas, prin retragerea abdomenului, micșorarea cutiei toracice și în final coborârea umerilor.
Acțiune: În această respirație tot aparatul respirator și în mod deosebit lobii pulmonari activează în mod egal. Intră în acțiune toți mușchii abdominali, respiratori și ridicători ai scapulei.
Efecte: asigură o bună ventilație pulmonară, îmbunătățește aprovizionarea sângelui cu oxigen. Reglează circulația, stimulează digestia și are o acțiune sedativă asupra sistemului nervos. Prin acest tip de respirație forțată vom căuta să eliminăm toate negativități-le care sunt în acea zonă a sistemului respirator și ne vom obișnui de aici înainte mușchii și organele cu acest gen de respirație.

Aparatul respirator la om.
Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Marele Zeu Ganesha.
Respirația completă pentru avansați.
5. Respirația completă pentru avansați. Execuția : se poate efectua din postura jumătate lotus, postura ușoară sau alte posturi preferate de yoghin. Atenția este concentrată pe inimă. Acest gen de respirație se compune din executarea respirației complete și reținerea acesteia pe o perioadă de timp. Se inspiră încet pe nas timp de 8 secunde, începând cu respirația abdominală, mediană și superioară. Apoi se reține respirația timp de 8 secunde și mărind gradat timpul până la 32 secunde. Se începe cu 8 secunde și se adaugă în fiecare zi sau săptămână câte o secundă, după care se expiră pe nas timp de 8 secunde. În final ritmul va fi: 1-4-1, dar se poate trece și la ritmul 1-4-2, deci ritmul maxim va fi de 8-32-16, la această fază de respirație forțată, reținerea aerului(kumbhaka) nu va depăși mai mult de 32 de secunde.
Efecte: este un calmant al sistemului nervos și al ritmului cardiac. Respirația completă îmbinată, cu reținerea respirației, determină o creștere a cantității de dioxid de carbon colectat pentru a fi eliminat și stimulează centrii respiratorii la o schimbare mai activă a oxigenului. Prin reținerea aerului se realizează folosirea ideală a aerului alveolar.
Eu am executat mult timp acest ansamblu al „respirației complete.” Majoritatea elevilor fac Educație fizică și acolo învață despre aceste tipuri de respirații. Dar începând cu anul 1973 și până în martie a anul 1990, Eu am folosit ritmul de 8-32-16. În acest caz am făcut Kumbhaka de maxim 32 de secunde. Deci am făcut mult timp Pranayama. Fără să fii expert în „respirația completă” celelalte tipuri de respirații le vei face cu un randament scăzut.

Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Bagavan Brahma.
Mare Zeu Vasile, Vasile execută Pranayama alternativă.
Expirația forțată pe gură, sâsâiala.
6. Ujjayi.(Expirația forțată pe gură, sâsâiala). Execuția : se poate efectua din postura jumătate lotus, postura ușoară sau alte posturi preferate de yoghin. Atenția va fi concentrată pe aparatul respirator în totalitate. Vom folosi ritmul, 8-16-8. Se inspiră încet pe nas timp de 8 secunde, se reține respirația timp de 16 secunde. Expirația se face pe gură timp de 8 secunde, la eliminarea aerului pe gură se aude un șuierat care continuă până la golirea completă a plămânilor, după care exercițiul se repetă. Toată această sâsâiala e ca la șarpele care se apără prin sâsâială. Adică te avertizează, că te va ataca, dacă te apropii de el. Eu am fost prevenit de mulți șerpi cu această sâsâială a lor. A fost dată când avem o bâtă lungă și îl loveam și era obligat fugă. În acest caz sâsâiala se face prin rezistența buzelor.
Acțiune: Prin executare acestui sâsâit se urmărește să se expire o cantitate maximă de aer. Acest tip de respirație pune în funcțiune și curăță, traseul care îl urmează aerul în cadrul procesului respirator normal. De-asemenea pune în funcție și curăță traseul pe care îl urmează aerul în gură în cadrul procesului de vorbire și cântat.
Efecte: Această respirație(pranayama) elimină o serie de boli situate pe acest traseu, cum ar fi insuficiența tiroidiană. Această pranayama previne o serie tulburări legate de kapha dosha(flegma) și cele legate de vata(vayu). Astfel acei care au avut următoarele boli: constipația (amavata), tuberculoză(kashaya), tusă(kasa), febră(jvara), afecțiunile splinei(pliha), aceste boli vor fi eliminate definitiv din corpul fizic și subtil. Eu am executat mult timp această respirație, din 1973 până în 2006 când am trecut la Sitali.

Mare Zeu Vasile, Vasile execută purificarea nasului cu Sutra Neti.
Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Marea Zeiță Mahalakshmi.
Respirația profundă și rapidă pe nas.
7. Kapalabhati(Respirația profundă și rapidă pe nas). Kapala înseamnă craniu, iar Bhati înseamnă a străluci. Se numește Kapalabhati deoarece această respirație îți face craniul să strălucească. Kapalabhati este primul exercițiu respirator de purificare ce se execută înainte de a începe „pranayama,” destinat purificării canalelor nazale și drenării bronhiilor. Această respirație poate fi însușită corect numai după practicarea respirației alternative. Învățarea acestei respirații se face în aproximativ 3 luni. Această perioadă este necesară, deoarece multe persoane se obișnuiesc cu greu să-și miște diafragma, iar kapalabhati nu se poate executa fără o bună dirijare a mușchiului diafragmul
Execuția : se poate efectua din postura jumătate lotus, postura ușoară sau alte posturi preferate de yoghin. Atenția este concentrată pe mușchiul diafragmul și mișcarea aerului în nas, pentru ca amândouă să execute o mișcare sincronă. Se începe cu o mișcare de expirație, apoi abdomenul se dilată și se contractă într-un ritm rapid, inspirația și expirația executându-se pe nas, producând un zgomot specific ca un șuierat. La această respirație nu ne interesează umplerea părților superioare ale plămânilor cu aer, deoarece această respirație se adresează direct mușchiului diafragmul. Întreg proces al respirației trebuie se asemene cu o mișcare a unei perechi de foale folosite de fierari. Odată cu apariția oboseli se impune o mică pauză, atunci se face o inspirație profundă și aerul este reținut timp de câteva secunde. Inspirația și expirația se efectuează legat, una după alta, fără întreruperi și într-o succesiune rapidă. Adică așa cum am arătat mai înainte, sincron dacă se poate. Intensificați expirația prin contractarea mușchilor abdominali(în special diafragmul) cu o împingere înapoi, care acționează asupra diafragmei. Aceasta la rândul ei se bombează în cutia toracică și împinge energetic plămâni, acționând în acest fel se elimină tot aerul din plămâni.
Kapalabhakti are două variante: a). Varianta începători, în acest caz inspirația se face pe ambele nări, iar expirația se face alternativ, când pe nara stângă, când pe nara dreaptă. b). Varianta avansați, în acest caz inspirația se face încet pe ambele nări, iar expirația se face energetic tot pe ambele nări. În ambele variante nu se reține aerul. Acțiune: Acționează puternic asupra zonei abdominale și mai ales asupra diafragmei și căilor nazale.
Efecte: Curăță aparatul respirator, căile nazale și elimină o serie de boli specifice zonei respective cum ar fi spasmele bronhice, astmul bronhic, sinuzita și indispozițiile bronhice. Pentru început, dimineața, poți executa doar un ciclu constând din 10 expulzări. Atât va fi suficient. În cea de-a doua săptămână, poți face la fel, dar dimineața și seara. În a treia săptămână, execută 2 cicluri dimineața și 2 seara, de câte 10 expulzări. În mod treptat vom crește numărul de expulzări până ajungem la 120 de expulzări pe ciclu, dar vom menține tot 2 cicluri pe zi. Despre Mine ce să spun? Am executat mult timp această respirație, mi-a plăcut și am ținut la ea. Practicând această respirație simți cum se purifică căile respiratorii.
Deci Eu am început cu anul 1973, dar a venit anul 2006, luna august când am început Viparita Karana Mudra trei ore pe zi și în această postură am adaptatPranayama Sitali.Verificarea căilor respiratorii se poate face în orice moment al zile practicând 10 sau 15 cicluri de Kapalabhakti.

Mare Zeu Vasile, Vasile execută Pranayama alternativă.
Tati Shiva și dansul său Cosmic de crearea a universului.
Bhastrika înseamnă foale.
8. Bhastrika. Bhastrika înseamnă foale. Caracteristica principală a acestei pranayama este succesiunea rapidă de expulzări puternice. Așa cum fierarul umflă foale-le într-un ritm rapid, tot așa și yoghinul acestei respirații, umflă plămânii săi într-o succesiune rapidă cu aer.
Execuția : se poate efectua din postura jumătate lotus, postura ușoară sau alte posturi preferate de yoghin. Se închide gura. Atenția se va concentra asupra bulbului Kanda. Se inspiră și expiră într-o succesiune rapidă de 10 ori, pe nas, ca foale-le unui fierar de la țară. În timpul exersări acestui tip de Pranayama se aude un șuierat puternic. Vom face acest mod de inspirație și expirație de 10 ori, cea de-a zecea expirație este urmată de o inspirație foarte profundă, după care urmează o reținere a aerului timp între 7-14 secunde, apoi o expirație lentă și profundă. Acesta este un ciclu de Bhastrika. La terminarea unui ciclu, odihnește-te un timp, apoi execută un alt ciclu și încă unul. La început se execută 3 cicluri dimineața și 3 cicluri seara. Printr-o exersare gradată și făcută cu grijă trebuie să ajungi la 60 de cicluri dimineața și 60 de cicluri seara.
Înainte de a executa Bhastrika vom executa Kapalabhati și Ujjayi, numai după ce ne vom însuși foarte bine aceste respirații vom trece la executarea lui Bhastrika. Sfat, nu executa acestă pranayama până devii obosit, când vezi că transpiri foarte tare oprește-te. Oprește această pranayama și dacă ai amețeli ușoare și în acest caz fă-o respirație normală(ușoară) până ce trece amețeala, apoi reîncepe exersarea.
Acțiune: În multe privințe Bhastrika se aseamănă cu Kapalabhati, dar în această din urmă respirație, numai diafragma se mișcă, iar în Bhastrika intră în activitate întregul sistem respirator, în care diafragma joacă un rol important.
Totuși rolul important al lui Bhastrika este trezirea Mari Zeițe Kundalini din Muladhara chakra. Efecte: atenuează procesele inflamatorii ale cavităților nazale și bucale. În caz de răceală(bronșită cronică) facilitează evacuarea secrețiilor. Această Pranayama acționează înviorător asupra întregului organism și se recomandă celor care efectuează munci intelectuale. Prin intermediul acestei Pranayama se mărește capacitatea de muncă și se stimulează buna dispoziție.
Deci Eu am început cu aceată Pranayama din anul 1973, și mi-a plăcut mult timp această Pranayama o executam și din mers pe stradă. Dar a venit anul 2006, luna august când am început Viparita Karana Mudra trei ore pe zi și în această postură am adaptatPranayama Sitali.
Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Marea Zeiță Durga.
Mare Zeu Vasile, Vasile execută purificarea nasului cu Sutra Neti.

Respirația purificatoare.
9. Pufkalo(Respirația purificatoare). În mai toate cărțile yoghine se susțineomul trăiește cu atât mai mult cu cât respiră mai mult. Pranayama înseamnă viață lungă și sănătoasă, de aceia în Yoga Noastră practicarea în mod regulat a Pranayamei e obligatorie. În mod obligatoriu sunt necesare acele acele procedee ale lui Pranayama care au un caracter intens purificator și te duce la o acumulare de Prana în Învelișul de Pranayama.
Execuția : Se efectuează din poziția stând, cu picioare mult depărtate. Expirați puternic și inspirați pe nas foarte încet și lin, ca și în respirația completă. De îndată ce plămâni s-au umplut bine cu aer, începeți să expirați. Spre deosebire de alte tipuri de respirații, în cazul respirației purificatoare, expirația are o caracteristică proprie, semănând cu un pufăit. Tocmai din cauză acestei particularități se numește Pufkalo(pufăit). Cum se realizează acest pufăit. Acest lucru se face ținând buzele apropiate de dinți și pufăind cu întreruperi, cu o mare încordare a mușchilor abdominali, a diafragmei și a celor intercostali, deschizând gura foarte puțin, numai atât cât este necesar pentru a elimina curentul de aer.
Acțiune: în acest tip de respirație este solicitat tot aparatul respirator, în acest caz mușchii abdominali, intercostali și diafragmul depun mari eforturi pentru a elimina aerul prin această deschidere mică. Dacă exercițiul se execută încet și fără forță își pierde valoarea. Efecte: contribuie la eliminarea toxinelor(negativități-lor) din sânge. De asemenea previne unele îmbolnăviri cronice, cum ar fi durerile de cap, răcelile și are un rol profilactic în cazul epidemiilor. Are o eficiență deosebită în cazul intoxicațiilor cu gaze sau cu alte substanțe chimice. În general are o influență înviorătoare asupra întregului organism.
Despre mine ce să vă spun că am efectuat mult timp această Pranayama. Când am făcut școala profesională am avut multe ore de spor și la examinările noastre trimestrialeCrosul era obligatoriu.” Și primeam note în funcția de locul ocupat în final, în cadrul cursei. După terminare profesorul(profesoara) ne obliga să executăm Pufkalo, astfel eu am reușit să îmi însușesc foarte bine acestă Pranayama.
Mare Zeu Vasile, Vasile împreună cu Marea Zeiță Sarasvati.
Mare Zeu Vasile, Vasile execută Siddhasana.